Kur dingsta geležis iš organizmo?

Geležis 

Gyvenimą neretam  iš mūsų apsunkina ir, pasak gydytojų, sutrumpina dažniausia kraujo liga, kurios patys ilgai nepastebime ar nekreipiame dėmesio j jos simptomus. Tai – anemija, kuri gali išsivystyti dėl geležies, vitamino B12 arba folio rūgšties stokos. Progresuojanti anemija sukelia daugybę problemų, kurių būtų galima išvengti.
Geležis yra prarandama kiekvieną dieną su išmatomis, šlapimu, per odą. Vidutiniškai suaugęs vyras kasdien praranda apie 0,9 mg geležies, o suaugusi moteris kasdien praranda apie 0,8 mg geležies. Dėl sutrikusio geležies pasisavinimo organizme taip pat gali išsivystyti geležies stokos anemija. Virškinamojo trakto ligos, sumažėjęs skrandžio rūgštingumas, kraujavimas, kai kurių vaistų vartojimas gali lemti geležies trūkumą. Jeigu prieš pastojant geležies atsargos moters organizme yra nedidelės arba moteriai yra geležies trūkumas, labai didelė tikimybė, kad nėštumo metu išsivystys anemija.
Todėl prieš planuojant nėštumą ir nėštumo metu labai svarbu tinkamai maitintis, bei vartoti geležies preparatus. į Moterys turi žinoti, kad geležies preparatus reikia vartoti taisyklingai – tai yra i vengti produktų, kurie blogina geležies j įsisavinimą (pvz., arbata, kava).

Iš kur gauti geležies?

Organizmas geležies atsargas gali papildyti dviem būdais: sveikai maitinantis ir praktikuojant sveiką gyvenimo būdą; vartojant geležies turinčius preparatus.

Kaip maitintis, kad nepritrūktų geležies? Žmogus geležies gauna tik su maistu, tačiau maisto produktuose ji yra netirpi ir sunkiai pasisavinama. Geležies kiekis skirtinguose maisto produktuose labai skiriasi. Neabejotinai daugiausiai geležies yra mėsoje, kepenyse. Geležis iš mėsos yra gerai absorbuojama – apie 20-30 proc.. Vaisiuose ir daržovėse taip pat yra geležies, tačiau mažiau, ir ji pasisavinama daug blogiau, nei iš mėsos. Visavertėje dietoje geležies turėtų būti 6 mg/1000 cal. Organizmui trūkstant geležies, rekomenduojama maisto racioną papildyti tais maisto produktais, kurie turi ypač daug geležies. Tai yra jautienos, kiaulienos kepenys, liežuvis, inkstai, liesa mėsa, soja, kakava, kiaušinių tryniai, pupelės, kukurūzai, avižinės kruopos, žemės riešutai, džiovinti obuoliai, džiovinti abrikosai, džiovintos slyvos, petražolių lapai, špinatai, datulės, obuoliai, kriaušės, mėlynės, ikrai, ruginė duona.

Kas stabdo geležies įsisavinimą?

Geležies įsisavinimą gali stabdyti taninai, esantys kavoje ir arbatoje, fitatai, esantys sėlenose, kalcis, esantis maisto produktuose, didelis kiekis cinko, sojos baltymai. Visų šių medžiagų nerekomenduojama vartoti kartu su gežies produktais. Siekiant efektyvaus geležies įsisavinimo, kartu su geležies produktais nerekomenduojama vartoti
ir vitamino E, nes j is yra geležies antagonistas. Geležies įsisavinimą mažina taninai, randami arbatoje, ir maistinės skaidulos, o vitaminas C ženkliai pagerina geležies įsisavinimą. Vitamino C gausu citrusiniuose vaisiuose, žaliosiose paprikose, daug šio vitamino randama šviežiose žaliose lapinėse daržovėse. Geležies rezorbciją didina citrinų rūgštis, cukrus, aminorūgštys. Įdomu, kad maži geležies kiekiai maiste sąlygoja didesnį jos pasisavinimą.
iron
Tiesa, norint išvengti geležies stokos anemijos, kartais pasikliauti vien mityba nepakanka, reikia ir geležies preparatų. Ir išsigydžius anemiją rekomenduojama reguliariai vartoti geležies preparatus, tik mažesnėmis dozėmis, kad ji nepasikartotų. Papildomu geležies šaltiniu gali būti tiek vaistiniai preparatai, tiek maisto papildai. Beje, vienas iš geriausių (ir skaniausių) geležies šaltinių šio elemento stokos profilaktikai bei geležies stokos anemijos profilaktikai yra hematogenas.

 

Coral Club nuotraukos.


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/popilt/domains/veiveriai.lt/public_html/wp-content/themes/great/single.php on line 43

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *