Kopūstai

 Kopūstai

Senovės graikai kopūstą laikė dievų dovana. Smulkiai supjaustytų kopūstų sultimis ir tyre buvo gydomos žaizdos ir pūliniai, kepenų ligos, nemiga. Šių laikų mokslininkai nustatė, kad gydomosios baktericidinės kopūsto savybės priklauso nuo jame esančio lizozimo.

GŪŽINIAI KOPŪSTAI Naudingosios savybės

Išlieka švieži iki naujo derliaus.

•    Vitamino C juose ne mažiau nei apelsinuose, tačiau kopūstuose esantis vitaminas C yra askorbinogeno pavidalo. Askorbinogenas pasižymi labai dideliu atsparumu: jis neišyra net kopūstą verdant. Raugintuose kopūstuose 1/3 vitamino C išlieka iki pavasario.

*    Gūžiniuose kopūstuose esantis unikalus vitaminas U patikimai apsaugo skrandį ir dvylikapirštę žarną nuo opų susidarymo.

•    Palyginti su kitų rūšių kopūstais, gūžiniuose kopūstuose, labai daug natrio ir geležies, jie turi mažiausiai kalorijų <100 g – 27 kcal., o rauginti kopūstai -r perpus mažiau). Gūžimai kopūstai stabdo riebalų kaupimąsi organizme.

•     Kopūstų sultys gerina virškinimą, mažina pykinimą, rėmenį,- vidurių užkietėjimą. Tam pakanka išgerti po Va stiklinės šiltų sulčių 2-3 kartus per dieną.

•    Raugintų kopūstų sultys turi daug pieno rūgšties, o jos labai naudingos sergant cukriniu diabetu.

•    Mėsmale maltų kopūstų ir kiaušinio, baltymo mišinys – nebloga priemonė nudegimams ir pūlingoms žaizdoms gydyti.

•    Kvėpavimo takų uždegimui gydyti tinka kopūstų nuoviras su medumi.

RAUDONGŪŽIAI KOPŪSTAI RaudongūŽiai kopūstai yra 2-3 kartus mažesni

už gūžinius, bet lapai tankiau suaugę. RaudongūŽius

kopūstus galite išlaikyti per žiemą.

Naudingosios savybės

•    Kalcio, kuris būtinas žmogaus kaulams, raudongūžiai kopūstai .turi daugiau negu kitų rūšių kopūstai. Daug juose beta karoteno ir kalio.

•    Juose esantys fitoncidai neleidžia daugintis mikrobams.

•    Cianidinas, kurio poveikis panašus į PP vitamino, – gera priemonė kraujagyslių ligų profilaktikai. Cianidinas lemia

raudongūlių kopūstų spalvą, o kitos ypatingos medžiagos, nuo kurių priklauso raudongūžių kopūstų atspalviai, pašalina Žalingą radiacijos poveiki.

BROKOLINIAI KOPŪSTAI Tai viena iš žiedinių kopūstų porūšių. Būna šakoti (valgomos jaunos mėsingos šakelės) ir galvutėmis (greitai vysta, todėl reikia suvartoti per 1-2 dienas). Brokolinių kopūstų būna žalių, citrinos geltonumo, rusvų.

Naudingosios savybės

•    Pagal dietines vertybes pranašesni už žiedinius kopūstus. Juose yra 1,5 karto daugiau baltymų, 2 kartus daugiau mineralinių medžiagų, daug vitaminų A ir C.

•    Laikomi viena efektyviausių priemonių sklerozės profilaktikai.

•    Padeda iš organizmo pašalinti radioaktyviąsias medžiagas.

ŽIEDINIAI KOPŪSTAI Jų būna baltų, geltonų, žalių, violetinių. Anot gurmanų, violetiniai – skaniausi.

Naudingosios savybės

•    Turi daug geležies  fosforo, vitaminų Bi ir B2.

•    Kaloringumu prilygsta gūžiniams kopūstams.

•    Skanūs ir maistingi bet kokio pavidalo.

 Jei padidėjęs rūgštingumas, turite skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, pankreatitą, paūmėjęs enterokolitas, kopūstų valgyti negalite. Nepiktnaudžiaukite kopūstais, jei turite polinkį į vidurių pūtimą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *