Gilių kava

Gilių kava

Aštriu peiliu perpjaukite giles ir nulupkite. Gana lengvai jas išlukštensite ir riešutų žnyplėmis. Nuo branduolių pašalinkite ploną rudą luobelę. Geriąusia tai daryti daržovių peiliuku, tačiau efektyviausia – užpilti giles verdančiu vandeniu ir porą minučių palaikyti. Tik neperlaikykite! Be to, apdorojant tokiu būdu pakinta gilių savybės, jas toliau reikia sparčiai ruošti.

Pripilkite j puodą pieno ir virkite jame giles, kol suminkštės. Iš pradžių giles piene galite 12-24 vai. pamirkyti, paskui virti tame pačiame skystyje 40-60 minučių. Išvirtas giles susmulkinkite; labai patogu permalti mėsmale.

Susmulkintą masę paskleiskite plonu sluoksniu kepimo skardoje ir džiovinkite orkaitėje. Kai masė baigs džiūti, padidinkite temperatūrą ir leiskite jai šiek tiek paskrusti.

Paruošto gilių kavos mišinio įdėkite į verdantį vandenį ir dar pavirkite keliąs minutes; vien užplikyta verdančiu vandeniu gilių kava gali būti nepakankamai stipri. Pagardinkite kavą pienu, dar veiksmingesnė ji bus, jei vartosite su cinamonu.

0019

Skubėkite prisirinkti gilių

Ruduo dovanoja ąžuolo gilių. Jos gurmanų virtuvėje dažnai pakvimpa naujų gyvybinių jėgų ir stiprybės suteikiančia kava. Nuo seno žinoma, kad gilių kava šalina toksinus, valo kraują ir visus organus.

Gilės žadina apetitą, stimuliuoja virškinimą, padeda nuo apsinuodijimo, viduriavimo. Jos gerina potenciją, mažina prakaitavimą, pasižymi priešuždegiminėmis ir gydančiomis savybėmis. Ąžuolo vaisiai mažina ir gerklės, dantų skausmą, stiprina dantenas. Gilių kavos patariama gerti diabetikams, nes ji mažina cukraus kiekį kraujyje.

Kokios gilės tinka kavai

Gilių kavos galite įsigyti jau paruoštos, tačiau  pačių gaminta bus šviežesnė ir sveikesnė.

Pirmiausia prisirinkite prinokusių, kenkėjų nepažeistų ąžuolo gilių be kepurėlių. Ką tik nukritusios gilės dar gali būti žalios spalvos, bet šiek tiek pabuvusios paruduos. Bet kuriuo atveju, jei giles rinkote nuo žemės, vadinasi, jos jau prinokusios, nesvarbu, kokios yrą spalvos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *